Radikal bebas dan antioksidan adalah istilah yang sering kali kita dengar, tapi banyak orang yang mungkin tidak mengetahui apa sebenarnya radikal bebas.
Sebenarnya radikal bebas atau sering disebut oksidan merupakan
molekul-molekul yang sangat reaktif di dalam tubuh dan pada hakikatnya
dapat merosakkan bio molekul penting di dalam sel-sel, termasuk DNA. Hal
ini merupakan penyebab utama penyakit serius seperti serangan jantung, kanser dan penuaan awal.
Berdasarkan penelitian saintis Moses Gomberg dan saintis lainnya,
istilah radikal bebas dimaksudkan sebagai molekul yang relatif tidak
stabil di dalam sel, mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak
berpasangan di orbit luarnya. Molekul tersebut bersifat reaktif dalam
mencari pasangan elektronnya, yang biasanya “dicuri” dari sel tubuh
lain. Hal inilah yang merosakkan sel-sel tubuh, sehingga terjadi penuaan
awal.
Radikal bebas yang bersifat reaktif tersebut juga dapat menimbulkan
perubahan kimia dan merosakkan pelbagai komponen sel hidup seperti
protein, lipid, karbohidrat, dan asid nukleik. Lebih teruk lagi, jika
radikal bebas sudah terbentuk dalam tubuh maka akan terjadi reaksi
berantai dan menghasilkan radikal bebas baru yang akhirnya jumlahnya
terus bertambah.
Zat anti oksidan adalah bahan yang dapat meneutralkan atau menghancurkan
radikal bebas. Radikal bebas merupakan jenis oksigen yang memiliki
tingkat reaktif yang tinggi dan secara semulajadi ada di dalam tubuh
sebagai hasil dari reaksi biokimia di dalam tubuh. Radikal bebas juga
terdapat di lingkungan sekitar kita yang berasal dari pencemaran udara,
asap tembakau, pengewapan alkohol yang berlebihan, bahan pengawet, sinar
Ultra Violet, X-rays, dan ozon. Radikal bebas dapat merosakkan sel
tubuh apabila tubuh kekurangan zat anti oksidan atau bila terdapat
radikal bebas berlebihan dalam tubuh. Hal ini dapat menyebabkan
berkembangnya sel kanser, penyakit hati, arthritis, katarak, dan penyakit degeneratif lainnya, bahkan juga mempercepat proses penuaan.
Penyebab
Sinar ultraviolet matahari antara pukul 10.00 pagi – 3.00 petang,
pencemaran asap rokok, alkohol, pembebasan asap kendaraan bermotor
adalah faktor luaran yang memacu pembentukan radikal bebas di dalam
tubuh. Setiap kali bernafas dengan menghirup oksigen pasti terjadi
pengoksidaan yang menghasilkan sisa-sisa oksida yang disebut oksidan.
Oksidan inilah yang juga membentuk radikal bebas .
Selain itu, gizi berlebihan merupakan faktor dalaman pembentukan radikal
bebas dalam tubuh. Dalam makanan kita sehari-hari sebaiknya tidak
berlebihan lemak, vitamin,
protein, dan sebagainya kerana ketika tubuh kita mencerna makanan,
selain menghasilkan tenaga, tubuh juga menghasilkan radikal bebas
sebagai sebahagian dari proses metabolisme tubuh.
Stres oksidatif adalah ketidakseimbangan antara radikal bebas dan
antioksidan yang dipicu oleh dua keadaan umum yakni kurangnya
antioksidan, dan berlebihan produksi radikal bebas. Keadaan stres
oksidatif membawa pada kerosakan oksidatif mulai dari tingkat sel,
jaringan hingga ke organ tubuh, menyebabkan terjadinya percepatan proses
penuaan dan munculnya penyakit. Berbagai penyakit yang telah diteliti
dan didapati kuat berkaitan dengan aktiviti radikal bebas antara lain
adalah stroke, asma, diabetes melitus, radang usus, penyumbatan kronik pembuluh darah di jantung, parkinson, hingga AIDS.
Teori penuaan dan radikal bebas pertama kali dikemukakan oleh Denham Harman dari University of Nebraska Medical
Center di Omaha, AS pada 1956 yang menyatakan bahawa tubuh mengalami
penuaan kerana serangan oksidasi dari zat-zat perosak. Kanser dan tumor
telah sipersetujui oleh saintis sebagai penyakit yang berawal dari
mutasi gen atau DNA sel. Radikal bebas jelas berperanan pada proses
mutasi ini. Bahaya lainnya adalah bila bereaksi dengan low-density
lipoprotein (LDL)-cholesterol menjadi bentuk yang reaktif sebagai faktor
risiko penyakit jantung.
Radikal bebas (oksidan) ini boleh diatasi dengan mencegah kemasukan oksidan ini ke tubuh dengan memakai pelindung matahari di kulit,
dan juga dengan antioksidan. Antioksidan dalam tubuh dapat memberikan
perlindungan pada tubuh dari ancaman radikal bebas dan berfungsi untuk
meneutralkannya. Manfaatnya dapat memperlambat proses penuaan dan
mencegah berbagai penyakit di atas.
Makanan yang Mengandung Oksidan (Radikal Bebas)
Jenis makanan tertentu seperti fast food (makanan segera) berpotensi meninggalkan racun dalam tubuh, sebab jenis makanan ini mengandungi lemak dan bahan pengawet yang tinggi. Padahal untuk zaman sekarang kebiasaan makan makanan berlemak tinggi menjadi sesuatu yang sukar dielakkan kerana perubahan pola hidup masyarakat, khususnya di bandar besar.
Pegawai perubatan dan nutrisi menyebut makanan berlemak boleh menjadi sumber
radikal bebas dalam tubuh. Menurut Prof Dr Harijono KS, SpKK, dekan
Fakultas Kedoktoran UNS, radikal bebas ini berbahaya kerana amat reaktif
mencari pasangan elektronnya. Jika radikal bebas sudah terbentuk dalam
tubuh maka akan terjadi reaksi berantai dan menghasilkan radikal bebas
baru yang akhirnya jumlahnya terus bertambah. Selanjutnya akan menyerang
sel-sel tubuh kita sehingga terjadilah kerosakan pada sistem peblackaran
yang akan mempercepat proses penuaan.
Makanan yang Mengandung Antioksidan
Ada beberapa makanan yang merupakan sumber antikosidan, iaitu makanan
yang mengandung Vitamin A, C, E, melantonin, betakaroteno seperti
sayuran, kacang-kacangan, jagung, dan buah. Saat ini juga tersedia
suplemen dan susu yang mengandung antioksidan. Daging mengandung banyak oksidan, jadi sebaiknya perbanyakkan memakan sayur dan buah.
Comments
Post a Comment